Vitt matbröd med vallmofrön

Vitt matbröd med vallmofrön
Foto: TV4

Ett bra basrecept på vitt matbröd och med en extra smaksättare i vallmofröna.

26 januari 2009
Visa mer
2

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 50 g smör eller margarin
  • 2 tsk salt
  • 14 dl vetemjöl (varav drygt 1 dl till utbakning)
  • 2 tsk vallmofrön

Gör så här

  1. Värm vatten och smör/margarin till fingertoppsvärme (37°). Smula jästen i en bunke och blanda med lite av degspadet. Rör tills jästen löst sig helt. Tillsätt resten av degspadet. Tillsätt salt och mjöl. OBS! Spara drygt 1 dl till utbakningen. Blanda i maskin drygt 5 minuter tills det blir en smidig deg. Degen blir ganska lös och lite kletig. Låt läsa under duk på dragfri plats i rumstemperatur ca 30 minuter.
  2. Knåda degen på mjölat bord. Dela i två delar. Forma till limpor. Lägg limporna på smord plåt (eller plåt med bakplåtspapper) med skarven nedåt. Låt jäsa under duk på dragfri plats i ca 40 minuter.
  3. Förvärm ugnen till 200° och ställ en ugnssäker form med lite vatten på bottnen i ugnen. Pensla bröden snabbt med kallt vatten. Skär några sneda skåror i ytan med vass kniv. (Strö över vallmofrön precis innan de sätts in, om du vill det.)
  4. Grädda på näst nedersta falsen i ca 40 minuter tills brödet låter ihåligt när man knackar lätt på undersidan. Låt brödet svalna på galler utan duk, så bevaras den spröda skorpan.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept