Vitlökskryddade köttbullar i tomatbuljong

Vitlökskryddade köttbullar i tomatbuljong
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Vitlökskryddade köttbullar i tomatbuljong

11 ingredienser

De här köttbullarna har smak av vitlök och får sjuda i en buljong med tomat. Rätten serveras till kokt ris. Har du bråttom kan du laga den läckra såsen och lägga i färdiga kötttbullar. Då har du en riktigt snabblagad maträtt. Servera tillsammans med ris.

Ingredienser

portioner
  • 450 g köttfärs (av fläsk-, nöt- eller lammkött)
  • 1 ägg, lättvispat
  • 2-3 msk ströbröd
  • 1 tsk salt
  • malen vitpeppar

Tomatbuljong

  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk majsolja
  • 1 burk hela konserverade tomater
  • 3 dl köttbuljong
  • 2 msk kinesisk soja
  • 2 salladslökar

Gör så här

  1. Skala och hacka vitlöken. Ansa och strimla salladslökarna. Blanda färsen med ägg, ströbröd, salt, peppar och hälften av vitlöken. Forma färsen till valnötsstora bollar. Hetta upp oljan i en wok eller stekpanna och stek köttbullarna hastigt, några åt gången, tills de är brynta runt om.
  2. Öppna tomatburken och klipp några klipp bland tomaterna med en sax. Häll över innehållet i tomatburken och tillsätt resten av vitlöken. Rör om och stek försiktigt på svag värme några minuter.
  3. Tillsätt buljongen och sojan. Sjud 10 minuter och vänd köttbullarna några gånger under tiden. Smaka av såsen. Lägg köttbullarna med såsen på ett varmt fat och strö över skivad salladslök.