Vitlöks- och örtgratinerade sniglar

Vitlöks- och örtgratinerade sniglar
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Vitlöks- och örtgratinerade sniglar

11 ingredienser

De kallas lite slarvigt för “sniglar”, men det korrekta namnet är egentligen vinbergssnäckor. Det finns förträffliga färdigkokta snäckor att köpa, så här kommer receptet på hur de gratineras. Du som inte har snigelassietter kan gratinera i grovt salt.

Ingredienser

portioner
  • 20 kokta vinbergssnäckor, med skal
  • ev 1,5 dl grovt salt

Kryddsmör:

  • 50 g smör
  • 1 schalottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk gräslök, finskuren
  • 0,5 msk cognac
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 tsk salt

Till servering:

  • vitlöksbröd
  • eller rostat bröd

Gör så här

  1. Kryddsmör: Låt smöret anta rumstemperatur. Skala schalottenlöken och vitlöken och riv dem fint på rivjärn och skär gräslöken smått. Rör samman smör, schalottenlök, vitlök, gräslök, konjak, peppar och salt, forma till en rulle och svep in den i smörpapper. Låt den ligga i frysen tills den är dags att använda.
  2. Värm ugnen till 275° och häll upp det grova saltet i en ugnssäker form. Tryck in cirka en halv tsk kryddsmör i varje snäckskal, tryck in den kokta vinbergssnäckan i smöret och förslut öppningen med smör. Ställ skalet upprätt saltet och gratinera i 10–15 minuter.
  3. Servera med rostat bröd eller vitlöksbröd.