Vitello tonnato

Vitello tonnato
Foto: TV4

Kalv med tonfisksås. En italiensk klassiker där kalvsteken får koka med vin och grönsaker. Serveras med en kall sås gjord på majonnäs, tonfisk, sardeller och kapris.

19 mars 2009
Visa mer
6

Du behöver

  • 1 kg benfri kalvstek
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 1 stjälk selleri
  • 2 dl vitt vin
  • 1 dl olivolja
  • 1 tsk salt per liter vatten
  • 10 pepparkorn
  • 5 dl majonnäs
  • 200 g avrunnen tonfisk i olja
  • 4 sardellfiléer
  • 2 msk kapris
  • 1 tsk pressad citron
  • salt och vitpeppar

Till servering:

  • kaprisbär
  • citron

Gör så här

  1. Lägg köttet i en trång kastrull tillsammans med lök, morot och selleri, skalat och skuret i bitar. Tillsätt vin och olja samt vatten så att köttet täcks till hälften. Tillsätt salt och pepparkorn och koka köttet ca 1 timme på svag värme.
  2. Ta upp steken. Häll skyn med grönsakerna i en matberedare och kör till puré. Lägg tillbaka steken i skyn och låt den kallna, ta upp steken när den kallnat helt. Koka ihop skyn och använd den till spädning av såsen.
  3. Låt tonfisken rinna av. Kör tonfisk och sardeller i matberedaren till en slät smet. Lägg i majonnäsen och blanda med ett par tag på momentläget, spä eventuellt med lite sky. Tillsätt kapris och pressad citron och blanda på lägsta hastighet, smaka av och krydda eventuellt med salt och peppar. Skär steken i tunna skivor och ringla såsen över, garnera med kaprisbär och citron.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept