Vit sparris med ramslökshollandaise

Du behöver

  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 lagerblad
  • 8 vitpepparkorn
  • 1 persiljekvist, fint skuren
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 4 msk vatten
  • 4 msk torrt vitt vin
  • lite rapsolja (så mycket olja att ramslöken kan mixas slät)
  • 12 stora ramslöksblad
  • 150 g smör
  • 3 äggulor
  • några droppar Worcestershiresås
  • några droppar citronsaft
  • 1 nypa salt
  • vitpeppar från kvarn
  • 250 g sparris/person
  • skinka, till servering

Gör så här

  1. Koka en reduktion på vitvinsvinägern, vattnet, det vita vinet, vitpepparn, lagerbladet, den finhackade schalottenlöken och den finskurna persiljekvisten. Låt det koka ner till halva mängden, sila sedan av.
  2. Mixa 8 blad av ramslöken med oljan.
  3. Vispa ner äggulorna i reduktionen över mycket svag värme eller i vattenbad tills det blir en tjockflytande och luftig sås. Rör därefter med en visp gradvis ner det smälta smöret som bör ha något sånär samma temperatur som äggulorna (ca 60 grader). Om temperaturskillnaden är för stor är det risk att såsen skär sig.
  4. Smaka av med salt, malen vitpeppar från kvarn, ramslöksoljan, citronsaft och worcestershiresås.
  5. Servera med sparris, skinka och ramslöksblad.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept