Vit sparris med laxrom och citronsmör

Vit sparris med laxrom och citronsmör
Foto: TV4

Till den här rätten blir det allra läckrast med vit, färsk sparris. Laxrom mår bra att rinna av i en sil så att den går lättare att forma.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 16 vita sparrisar
  • 200 g laxrom

Citronsmör:

  • 100 g smör
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk rivet citronskal
  • 1 msk pressad citronsaft

Gör så här

  1. Citronsmör: Pressa saften ur citronen och riv skalet, spar några vackra skalstrimlor till dekoration. Rör samman smör, salt, citronskal och -saft och förvara kallt till servering.
  2. Skala sparrisen med rotfruktsskalare, det går lättast om du låter sparrisen vila mot handleden. Nyp till om sparrisen med den ena handens fingrar och skala med skalaren i den andra handen. Akta så att topparna inte skadas. Skär bort 3-4 cm av den hårdare änden. Koka upp en bottenskyla lättsaltat vatten och sjud sparrisen i den. Låt den bli genomkokt men fortfarande fast. Ånga av.
  3. Fördela sparrisstjälkarna och laxrommen på fyra varma tallrikar, låt klickar av citronsmöret smälta över den varma sparrisen. Dekorera med citronskal och servera genast.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept