Vit sparris med hackat ägg och smält smör

Vit sparris med hackat ägg och smält smör
Foto: Martin Löf
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Vit sparris med hackat ägg och smält smör

5 ingredienser

30 m

Koka vit sparris med citron och servera med smält smör och hackat ägg så har du en klassisk förrättsfavorit!

Ingredienser

portioner
  • 1 kg vit färsk sparris
  • 2 tsk salt
  • 1 citron
  • 3-4 ägg
  • 100 g smör, smält

Gör så här

  1. Skär av ett par centimeter längst ner på sparrisen. Skala sedan från knoppen och nedåt så att inga hårda skal är kvar.
  2. Fyll en stor, vid kastrull med vatten, tillsätt saltet och låt koka upp. Skär citronen i fyra delar.
  3. Lägg i sparrisen och citronen och låt koka tills sparrisen känns mjuk. Koktiden varierar beroende på hur nyskördad sparrisen är: nyskördad cirka 5 minuter, äldre sparris 10–15 minuter. Vit sparris kan behöva koka 20 minuter. Känn efter med en sticka och provsmaka mot slutet av koktiden.
  4. Koka äggen tills de är krämiga i mitten, ca 6-7 minuter. Skala och hacka dem.
  5. Servera sparrisen med smält smör och hackat ägg på toppen.