Vit chokladmousse med champagnemarinerade hallon och havreflarn

Vit chokladmousse med champagnemarinerade hallon och havreflarn
Foto: Catarina König
Catarina König KM2023
Catarina König KM2023

Vit chokladmousse med champagnemarinerade hallon och havreflarn

9 ingredienser

Festlig nyårsdessert med enkel vit chokladmousse, lyxigt champagnemarinerade hallon och krossade havreflarn.

Ingredienser

portioner4 - 6

Vit chokladmousse

  • 150 g vit bakchoklad, smält över vattenbad
  • 1 ägg, uppvispat
  • 2 dl grädde, vispad
  • 1 dl kvarg 10 %

Champagnemarinerade hallon

  • 250 g frysta hallon, tinade
  • 0,5-0,75 dl champagne (eller mousserande vin)
  • 0,5 msk strösocker
  • färsk citronmeliss

Servering

  • 8-12 havreflarn [2 havreflarn/glas]

Gör så här

  1. Hacka ner och smält chokladen försiktigt i en kastrull. Är du osäker och inte känner din spis – kör över vattenbad. Låt den inte bli allt för varm, bara precis smälta.
  2. Vispa grädden tjock och fluffig, ställ åt sidan.
  3. Vispa upp ett helt ägg med elvisp riktigt fluffigt. Vispa samtidigt försiktigt ner den smälta chokladen successivt. Rör i kesellan och vänd till sist ner grädden. Ställ in i kylskåpet en stund medan havreflarnen krossas.
  4. Mortla som jag gör eller krossa havreflarnen grovt i en platspåse.
  5. Fördela krosset i botten på t ex champagneglas. Mät sedan upp den vita chokladmoussen jämnt i alla glas. Ställ svalt minst en timme innan den toppas med de champagnemarinerade hallonen.
  6. Häll upp de tinade hallonen i en skål. Strö över socker och toppa med champagne. Låt marinera till servering (ca 15-20 min) Rör inte för mycket, man vill försöka bevara bären hela!

Servering

  1. Ta ut glasen med den härliga moussen som fått stelna till lite. Lägg på champagnemarinerade hallon (men låt överflödig vätska få rinna av lite). Toppa nyårskreationen med lite citronmeliss!