Viol- och citronsnittar

Viol- och citronsnittar
Foto: Pernilla Thelaus/TV4

Skurna citronsnittar som toppas med lila violglasyr. Till det här receptet används endast en tredjedel av mördegen. Resten kan exempelvis användas till Linus vanilj- och limesnurror.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

24 september 2015
Visa mer

Du behöver

Mördeg

  • 300 g vetemjöl (5 dl)
  • 200 g kallt smör, i kuber
  • 100 g (1,2 dl) strösocker
  • 16 g (2 msk) vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 1 äggula

Smaksättning

  • 1 citron, skalet
  • 3 msk citronsaft
  • 2 tsk violessens
  • 45 g florsocker (0,5 dl)
  • ev lite mjöl
  • lila pastafärg

Gör så här

  1. Mördeg
    Nyp ihop vetemjöl med de andra ingredienserna till en deg, knåda den lite snabbt så allt går ihop. Dela degen i 3 lika stora delar. Använd 1 av delarna till dessa kakor.
  2. Smaksättning
    Blanda in citronsaft och -skal i mördegen. Tillsätt ev lite mjöl. Degen ska vara smidig men inte kladdig.
  3. Dela den på 2 och rulla dom till 40 cm långa korvar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper, platta till och tryck lite extra i mitten så det bildas en liten fåra.
  4. Grädda på 200 grader i 15 minuter. Låt svalna lite.
  5. Blanda florsockret, essensen och färgen för att göra glasyren.
  6. Ringla över glasyren och skär kakorna i lagom storlek.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept