Det fina saffransbrödet

Det fina saffransbrödet
Foto: Nisse Peterson

Du behöver

  • 200 g margarin eller smör
  • 5 dl mjölk (3 %)
  • 2 kuvert (1 g) saffran
  • 1 st sockerbit
  • 1 pkt (50 g) jäst
  • 1 krm salt
  • 1 dl socker
  • 3 msk ljummet vatten
  • 2 st medelstora ägg
  • 16 dl vetemjöl, eventuellt lite mer
  • 1,5 dl russin i degen (om man vill)
  • russin till garnering
  • 1 st ägg att pensla med

Gör så här

  1. Smält margarinet eller smöret, häll i mjölken och låt det hela bli "finger­varmt", 37 grader. Stöt saffran och en sockerbit i mortel och tillsätt detta.
  2. Smula ner jästen i en bunke. Strö över salt och socker och häll på ljummet vatten. Rör om. Häll den finger­varma saffransmjölken över den lösta jästen i bunken, tillsätt äggen och rör om igen.
  3. Ta undan ca 1 dl av vetemjölet till utbakningen. Blanda russin i resten, det vill säga i det mesta av vete­mjölet, och rör ner det i bunken. Arbeta degen kraftigt med en trägaffel eller liknande. Låt degen jäsa övertäckt i sin bunke i 1-1.5 timme.
  4. Värm ugnen till 260°. Täck två plåtar med bakplåtspapper eller smörj plåtarna.
  5. Ta några tag i den jästa degen med trägaffeln, tippa sedan ut degen på mjölat bakbord och knåda den lätt.
  6. Dela degen i 2 bitar och skär sedan varje sådan bit i 4 delar. Dela en fjärdedel i taget i ytterligare 4 bitar. Rulla ut varje liten degbit till förslagsvis en S-form. Lägg lussebullarna ganska tätt på två plåtar. Garnera med rus­sin som trycks ner ordentligt.
  7. Jäs saffransbullarna i ca 10 minuter.
  8. Pensla saffransbullarna noga med lättvispat ägg.
  9. Grädda ganska högt upp i ugnen i ca 8 minuter. Låt saffransbullarna svalna väl täckta av en handduk.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept