Vinkokta musslor med kryddgrönt

Vinkokta musslor med kryddgrönt
Foto: TV4

Köttet i blåmusslorna har en mild men fyllig smak med angenäm sälta. Musslornas smak och spadets aromer förstärks av det vita vinet, löken och örterna i det här receptet.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 1 kg färska blåmusslor
  • 3 schalottenlökar
  • 1 kvist färsk dragon
  • 1 kvist persilja
  • 4 blad färsk basilika
  • 1 kvist färsk körvel
  • 2 dl vitt vin
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 krm malen vitpeppar

Gör så här

  1. Skrapa och borsta musslorna under rinnande kallt vatten. Kasta bort alla musslor som ej sluter skalen när du knackar på dem. Skala schalottenlökarna och hacka dem och kryddörterna fint.
  2. Koka samman vin och lök på högsta värme i en vid, rymlig kastrull i någon minut. Lägg i musslorna, sätt på ett lock och koka i 3 minuter. Ta kastrullen av värmen och låt stå i ytterligare 3 minuter.
  3. Kontrollera att musslorna öppnat sig. Lyft upp musslorna och håll dem varma i en stor skål. Häll grädde i kastrullen med musselskyn och krydda med ett par tag på pepparkvarnen. Koka upp på hög värme och låt sedan vinskyn tjockna något utan lock. Rör ner kryddörterna och häll skyn över musslorna, eller servera sky och musslor var för sig. Servera omedelbart.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept