Vinkokt skinka

Vinkokt skinka
Foto: TV4

Köp en präktig skinka och koka den till kalas. Bjud den med färsk potatis och andra sommarprimörer. Ta reda på om, och hur länge, den behöver blötläggas innan du kokar den så att den inte är för salt.

26 januari 2009
Visa mer
12

Du behöver

  • 2-3 kg rimmad benfri skinka
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 6 kryddnejlikor
  • 10 kryddpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 1 flaska torrt vitt vin

Gör så här

  1. Skala moroten och löken och stick i nejlikorna i löken. Koka upp vatten i en rejäl kastrull och lägg i skinkan när vattnet kokar våldsamt. När det åter kokar upp lägger du i morot, lök och kryddor och sticker en termometer i den tjockaste delen av skinkan.
  2. Sänk värmen, lägg på ett lock och sjud skinkan tills termometern visar 75°. Har du inte termometer räknar du med en koktid på 50 minuter per kilo skinka. Efter halva koktiden häller du av buljongen och häller på vinet i stället. Täck kastrullen väl med folie, lägg på locket och låt skinkan koka färdig.
  3. Låt skinkan vila 1/2 timme i sitt spad innan den serveras. Serverar du den kall låter du den kallna i spadet.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept