Vinkokt lammstek

Vinkokt lammstek
Foto: TV4

För att lammsteken ska få plats i en inte alltför stor gryta måste den benas ur. Be att få det gjort i butiken om du inte klarar det själv. Bind sedan upp steken med bindgarn så att den blir så jämntjock som möjligt.

12 maj 2009
Visa mer
8

Du behöver

  • 1,5 kg lammstek
  • 2 kg potatis
  • 1 purjolök
  • 1 gul lök
  • 300 g morötter
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1,5 msk torkad basilika
  • 10 vitpepparkorn
  • 5 kryddnejlikor
  • 2 lagerblad
  • 1 flaska torrt vitt vin (ca 3 1/2 dl)
  • salt och malen vitpeppar

Gör så här

  1. Lägg steken i en gryta och täck med kallt vatten. Koka upp och koka våldsamt i 5–6 minuter. Häll av vattnet och spola steken ren i kallt vatten.
  2. Skala potatis och morot och skär i 3 cm stora tärningar. Ansa och strimla purjolöken. Skala vitlöksklyftorna. Blanda alla grönsaker och lägg hälften i bottnen av grytan. Strö över hälften av basilikan, 2 tsk salt och lite peppar. Lägg på steken och täck med resten av grönsakerna samt mer basilika, peppar och salt. Skala löken och stick in nejlikorna i den. Lägg i löken och lagerbladet i grytan.
  3. Häll på vin och ca 4 dl vatten. Låt koka upp, lägg på lock och sjud på ganska svag värme i 1 timme och 40 minuter. Späd med mer vin eller vatten om den riskerar att koka torr. Lägg steken på en skärbräda och skär upp den vid bordet. Servera grönsakerna och den goda buljongen till.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept