Från TV4

Viltstek med murkelsås

Viltstek med murkelsås
Foto: TV4
Från TV4

Bind gärna upp steken innan du tillagar den, så håller den formen bättre. Även nötkött passar till denna rätt. Om du använder torkade murklor, lägg dem i blöt i minst två vatten som du slår bort mellan varven.

VIKTIGT OM STENMURKLOR Svampen stenmurkla är mycket giftig när den inte är tillagad och Livsmedelsverket avråder från att äta den även efter förvällning och även i torkad form. I recept kan du ersätta stenmurklor med toppmurklor, som inte är giftiga utan kan tillagas och ätas utan att kokas av först.
Läs mer på Livsmedelsverket »
26 januari 2009
Visa mer
6

Du behöver

  • ca 1,5 kg benfri stek av vilt
  • salt och peppar
  • 1 tsk timjan
  • 1 lagerblad
  • 5 enbär, krossade
  • 1 morot, i bitar
  • 1 gul lök, i klyftor
  • ca 2 dl buljong

Sås:

  • 25 g torkade murklor eller ca 125 g konserverade
  • 2 msk smör
  • 1,5 msk vetemjöl
  • steksky
  • 2-3 dl vispgrädde
  • salt och peppar
  • soja
  • smör att steka i

Gör så här

  1. Krydda steken runtom. Bryn den i smör och lägg den i en stekgryta. Strö på timjan, lägg i lagerblad, lök och morot. Slå på lite av buljongen och sätt in en termometer. Stek sakta under lock till 70-75 grader. Späd eventuellt med mer buljong.
  2. Ta upp steken, skiva den och sila skyn.
  3. Hacka de avrunna murklorna grovt. Fräs dem med smör i en kastrull i 5-10 minuter. Pudra över mjölet och späd med sky och grädde. Koka 10 minuter. Smaka av med kryddor och soja. Servera till den skivade steken.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept