Viltpastej på renkött

Viltpastej på renkött
Foto: TV4

Servera gärna pastejen med inlagd skogssvamp eller säsongssallad med nystekt svamp över. Gott på julbordet eller som förrätt under helgens festligare tillställningar.

26 januari 2009
Visa mer
1

Du behöver

  • 800 g välputsat bogkött av ren
  • 250 g renfilé
  • 400 g fläskbog
  • 400 g späck + späck i tunna skivor tillformen
  • 1 msk mjöl
  • 1 msk salt
  • 1 tsk timjan
  • 1 krm muskot
  • 1 krm fyra kryddor (epice riche)
  • 4 cl Madeira
  • 3 cl konjak

vitpeppar från kvarn Till marinad:

  • 1 dl rödvin
  • 0,5 medelstor gul lök
  • 0,5 morot
  • 1 liten bit purjolök (det vita)
  • 5 enbär
  • 1 lagerblad
  • 1 msk salt

Gör så här

  1. Putsa och skär renköttet i ca 3 cm stora bitar, putsa även filéerna. Blanda ihop ingredienserna till marinaden och marinera köttet i 1 dygn. Klä en 2-litersform med tunna skivor späck med "överhäng" som räcker till att vika över och täcka pastejen. Ansa och skär lök, morot och purjolök i mindre bitar. Spara filéerna och mal övrigt renkött med lök, morot och purjolök genom en 3 mm skiva i köttkvarn.
  2. Mal fläskbog och späck genom en 5 mm skiva och blanda med renköttet. Blanda ner mjöl, salt, timjan, muskot, fyra kryddor, peppar, konjak och madeira, och blanda till en färs. Lägg drygt hälften av färsen i formen, gör en ränna och lägg filéerna i den. Fyll på med resten av färsen och täck med späck.
  3. Sätt ugnen på 200°. Smörj en bit folie och täck över formen och grädda pastejen i vattenbad i 2 1/4 timme. Kyl pastejen och skär i 1 cm tjocka skivor före servering.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept