Vild rawpizza

1 dygn
2 pizzor
Vild rawpizza
Foto: Renée Voltaire
1 dygn
2 pizzor

Du behöver

Botten

  • 4 dl helt, skalat bovete, blötlagt över natten
  • 0,75 dl linfrön, gärna gula
  • 0,5 dl soltorkade tomater, mjuka (blötlagda)
  • 0,5 dl olivolja
  • ca 1,5 dl vatten
  • 0,5-1 tsk himalayasalt
  • 2 dl solrosfrön
  • 1 nypa kokossocker
  • 1 msk torkade örter, t.ex basilika och oregano

Cashewnötsost till topping

  • 2 dl cashewnötter + vatten till blötläggning
  • 0,75 dl vatten
  • 0,5 citron, saften från
  • 0,5 tsk örtsalt ramslök

Topping

  • valfria grönsaker, se förslag

Gör så här

  1. Pizzabotten
    Häll bort blötläggningsvattnet från bovetet och skölj det väl. Mixa bovete till en smet med hälften av vattnet i en matberedare.
  2. Mal linfrön till ett fint pulver i en kraftfull blender eller med en kaffekvarn. Mixa linfröpulver, soltorkade tomater, olivolja, resten av vattnet och bovetet till en smet.
  3. Smaka av med kokossocker, torkade örter och mixa sist i solrosfröna grovt för att få lite textur.
  4. Bred ut (forma) smeten till pizzabottnar på Teflexpapper (vaxat bakplåtspapper till torkugn) och torka i torkugn över natten i ca 9-10 timmar. Vänd bottnarna upp och ner på ett nytt papper och dra försiktigt bort teflexpappret. Torka sedan undersidan 2-3 timmar tills den är lagom torr. Botten går även att torka på låg temperatur i vanlig ugn (släpp ut fukten ett par gånger) torktiden varierar efter ugn och mängd tillsatt vätska.
  5. Cashewost
    Blötlägg nötterna i ca 5 timmar så blir de mer lättsmälta och enklare att mixa sönder. Sila bort blötläggningsvattnet. Mixa nötterna med vattnet, citronen och örtsaltet till en slät ost. Klicka osten på pizzabotten.
  6. Topping
    Toppa med dina favoritgrönsaker.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept