Skogsduva med gåslever och mimosallad

4

Du behöver

Duva

  • 2 st hela duvor à 300 g styck
  • 1 msk smör
  • 1 msk olja
  • Salt, efter smak
  • Vitpeppar, efter smak

Sås

  • Vingar, lår och puts från duvan
  • 2 dl rödvin
  • 0,5 dl rött portvin
  • 2 st schalottenlökar
  • 5 kvistar timjan
  • 1 tsk råsocker
  • 1 msk smör

Tillbehör

  • 150 g gåsleverpastej

Ljus portvinsgelé

  • 2,5 dl hönsbuljong
  • 3 st gelatinblad
  • 0,5 dl rött portvin

Mimosallad

  • 2 st välkokta ägg (10 min)
  • 100 g blandad sallad (frisé och mache)

Gör så här

  1. Duva
    Sätt ugnen på 120 grader varmluft.
  2. Skär bort vingar och lår från duvorna.
  3. Krydda fåglarna med salt och peppar.
  4. Stek dem runtom i smör och olja.
  5. Baka fåglarna i ugnen tills de har en innertemperatur på 58-60 grader.
  6. Skär ut brösten på fåglarna och håll varmt.
  7. Sås
    Bryn putset från duvan med lök och timjan i en stekpanna kraftigt.
  8. Tillsätt vin och täck med vatten.
  9. Låt koka i 30 minuter.
  10. Smaka av socker och salt.
  11. Sila såsen och vispa i smöret.
  12. Håll varmt.
  13. Gelé
    Blötlägg gelatin i kallt vatten.
  14. Koka upp portvin och hönsbuljong.
  15. Tillsätt gelatin och låt det smälta.
  16. Gjut i en form.
  17. Tag sedan ut gelén när den stelnat.
  18. Hacka den grovt.
  19. Mimosallad
    Skala äggen och plocka ut gulorna.
  20. Smula dem.
  21. Skölj sallad och torka den torr.
  22. Tillbehör
    Skär gåslevern i 4 skivor.
  23. Servering
    Värm på brösten.
  24. Arrangera sallad, gåslever, ägg och vit portvinsgelé.
  25. Servera med varm sås.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept