Oxsvansconsommé med löjrom

Från Nyhetsmorgon

Oxsvansconsommé med löjrom är en av rätterna ur bröllopsmenyn från 1976. Menyn skapades ursprungligen av Werner Vögeli, i Nyhetsmorgon lagas den av Viktor Westerlind.

I bröllopsmenyn från 1976 ingår även:

Inbakad laxfärsmousse Drottning Silvia


Skogsduva med gåslever och mimosallad


Åkerbärsglassmousse Drottning Silvia



Variationer
Smaksätt gärna consommén med sherry, portvin eller madeira.

Alternativ Consommé
Koka 1 liter köttbuljong med samma grönsaker som ovan. Smaka av med salt och sila.
Frys in consommén i en form. Tag sedan ut formen och lägg den i en sil med en silduk.
Buljongen filtreras samtidigt som den tinar. Det tar längre tid, men det behövs ingen passning. Genom att frysa in den så skiktar sig buljongen från restpartiklarna.

I originalutförande serveras buljongen geléad med iransk kaviar. Vi har bytt ut kaviar mot löjrommen och tillsatt grönsaker och örter.

29 april 2010
Visa mer
4

Du behöver

Consommé

  • 250 g magert oxkött (gärna tex bog)
  • 1 st äggvita
  • 0,5 st gul lök, skalad och finskuren
  • 0,25 st morot, skalad och finskuren
  • 5 cm grön purjolök, sköljd och finskuren
  • 2 l kall kalv- eller oxbuljong

Tillbehör

  • 120 g Kalixlöjrom
  • 0,5 st gurka, skalad
  • 4 st knippmorötter. skalade
  • 1 dl blandade örter tex körvel, gräslök och dill

Gör så här

  1. Consommé
    Mixa kött och grönsaker försiktigt i en matberedare.
  2. Tillsätt äggvita och kör ett litet tag till.
  3. Blanda det mixade med buljongen i en kastrull.
  4. Låt koka upp på svag värme.
  5. Rör om då och då och se till att det inte bränner.
  6. Sjud sedan buljongen i en timme.
  7. Sila genom en silduk.
  8. Smaka av med salt.
  9. Det blir cirka en liter consommé.
  10. Tillbehör
    Lägg löjrommen i ett kaffefilter över natten.
  11. Koka moroten mjuk i lättsaltat vatten och kyl av den sedan.
  12. Skär moroten i slantar.
  13. Tärna gurkan.
  14. Plocka örterna i småvippor och lägg i iskallt vatten.
  15. Servering
    Forma löjrommen till ett ägg med hjälp av en sked.
  16. Lägg ”ägget” i botten på en tallrik.
  17. Strö över grönsakerna och örterna.
  18. Värm på consommén och servera den ljummen till.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept