Inbakad laxfärsmousse Drottning Silvia

Från Nyhetsmorgon

Inbakad laxfärsmousse Drottning Silvia är en av rätterna ur bröllopsmenyn från 1976. Menyn skapades av Werner Vögeli, i Nyhetsmorgon lagas den av Viktor Westerlind.

I bröllopsmenyn från 1976 ingår även:

Oxsvansconsommé med löjrom


Skogsduva med gåslever och mimosallad


Åkerbärsglassmousse Drottning Silvia


Variation
Tag 200 g blandade tomater i olika former och färger. Skala dem som ovan. Skär i olikformade bitar, krydda med salt, peppar, citronsaft, citronskal och olivolja. Strö över lätt rostade och mortlade dillfrön och grovplockad dill.

29 april 2010
Visa mer
4

Du behöver

Laxfärs

  • 150 g laxfilé utan skinn och ben (väl kyld)
  • 2 tsk salt
  • 1 st äggvita
  • 2 dl vispgrädde
  • 20 g hackad tryffel
  • Salt, efter smak
  • Vitpeppar, efter smak
  • Cayennepeppar, efter smak
  • 1 l vatten
  • 200 g bladspenat
  • dillkvistar
  • smör till stekning
  • muskotnöt

Smördeg

  • 1 st äggula
  • 250 g smördeg

Sås

  • 2 st tomater
  • 0,5 st gul lök, skalad och finhackad
  • 1 st schalottenlök, skalad och finhackad
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 1 dl fiskbuljong
  • 100 g smör
  • citronsaft
  • 2 msk grovhackad dill

Gör så här

  1. Laxfärs
    Alla ingredienser och gärna även mixerkannan måste vara väl kylda.
  2. Mixa laxen i en matberedare till en slät färs.
  3. Tillsätt salt och mixa i 30 sekunder till.
  4. Tillsätt äggvita och häll sedan i grädden lite i taget, samtidigt som mixern går. Det är viktigt att hela processen är kort, mixar man för länge så spricker färsen.
  5. Tillsätt tryffel och smaka av med vitpeppar och cayenne.
  6. Koka upp vatten och dill med 1 tsk salt.
  7. Låt koka i fem minuter.
  8. Forma färsen till ägg med hjälp av två skedar som du doppar i vatten.
  9. Lägg försiktigt i äggen och sjud på svag värme (dvs koka på svag värme, inga bubblor) i 3 minuter.
  10. Tag upp och låt svalna.
  11. Fyllning
    Koka upp 2 liter vatten.
  12. Förväll spenaten i 2 minuter.
  13. Spola kall.
  14. Krama ur all vätska ur spenaten.
  15. Fräs sedan spenaten i lite smör i en panna och krydda med salt, peppar och muskot.
  16. Smördeg
    Skär till en oval mall som mäter 12x9 cm.
  17. Skär en till mall som är 14x11 cm.
  18. Kavla ut smördegen till en tjocklek på 2,5 mm.
  19. Skär ut 4 smördegsovaler av varje sort.
  20. Lägg sedan den mindre biten i botten, lägg på spenat och ett ägg med spenat.
  21. Lämna 1 cm kant fri.
  22. Täck med den större delen och tryck till kanterna lätt.
  23. Pensla med uppvispad äggula.
  24. Sås
    Skär bort rotfästena på tomaterna och doppa dem i kokande vatten tills skalet släpper litet.
  25. Kyl av i isvatten.
  26. Skala tomaterna och tag ur kärnhuset.
  27. Hacka tomaterna grovt.
  28. Fräs lök och tomathack i litet smör tills all vätska dunstat.
  29. Krydda med salt och peppar.
  30. Pressa igenom en sil till en puré.
  31. Koka schalottenlök, vitt vin, grädde och fiskbuljong tills hälften återstår.
  32. Sila över i en ny kastrull.
  33. Tillsätt smöret klickvis under vispning.
  34. Tillsätt tomatpuré, hackad dill och smaka av med salt och citronsaft.
  35. Servering
    Baka av laxen på 250 grader i 5 minuter.
  36. Sänk värmen och fortsätt på 200 grader i ytterligare 10 minuter.
  37. Servera med lite sås på tallriken och resten vid sidan av.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept