Inkokt rabarber med gräddfilscréme, vit choklad, stjärnanis och gratinerade jordgubbar

Från Nyhetsmorgon

Årets kock Viktor Westerlind lagar underbar dessert i Nyhetsmorgon.

7 maj 2009
Visa mer

Du behöver

  • 4 + 1 stänger rabarber
  • 1 st vanijstång
  • 1 dl vitt vin
  • 3 dl vatten
  • 2 dl socker
  • 1 dl koncentrerad rabarbersaft
  • 1 dl frysta jordgubbar
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl gräddfil
  • 1 dl strösocker
  • 150 g vit choklad (riven)
  • 4 blad gelatin (blötlagda)
  • 0,5 dl socker
  • 2 st stjärnanis
  • 0,5 ask jordgubbar
  • citronmeliss till garnering

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 100 grader varmluft. Skala raberberen och skär den i bitar (spara skalen) och lägg i en form. Koka upp vanilj, raberberskal, vitt vin, socker, saft, frysta jordgubbar och vatten . Låt lagen dra i 10-15 minuter och sila sedan. Slå varm över rabarberen. Sätt in formen i ugnen i cirka 10-15 minuter. Känn efter att raberbern känns klar dvs, smaka på den. Tag ut och låt den svalna i lagen.
  2. Koka upp vispgrädde. Slå över hälften av den vita chokladen och de urkramade gelatinbladen. Rör slätt och se till att det smälter. Låt svalna tills rumstemperatur. Blanda med gräddfil. Häll smeten i vackra glas och låt stelna i kyl.
  3. Mixa socker och stjärnis slätt. Skala 1 raberstång och hyvla tunt på längden. Lägg i iskallt vatten.
  4. Dela jordgubbarna på hälften, tag bort stjälken. Lägg inkokt rabarber och jordgubbar på en plåt. Strö över chokladen. Gratinera på stark övervärme i ugn, eller med gasolbrännare.
  5. Arrangera de gratinerade frukterna i glasen. Tag upp den rå rabarbern och strö över sockret. Garnera med citronmeliss.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept