Åkerbärsglassmousse Drottning Silvia

4

Du behöver

Åkerbärsglassmousse

  • 400 g åkerbär
  • 2,5 dl vatten
  • 1,75 dl strösocker
  • 1,25 dl vispgrädde

Åkerbärssås

  • 120 g åkerbär
  • 0,75 dl strösocker

Hasselnötskronor

  • 0,75 dl strösocker
  • 40 g malda hasselnötskärnor
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 st äggvitor

Gör så här

  1. Mousse
    Mixa bären till en puré och tryck den genom en sil.
  2. Koka socker och vatten och låt det koka i 2 minuter.
  3. Kyl ned.
  4. Tillsätt bärpurén.
  5. Ställ bunken i frysen och frys i en timme.
  6. Vispa blandningen luftig med en elvisp.
  7. Gör detta ytterligare 2 gånger till med 30 minuters mellanrum.
  8. Tillsätt grädden och under lätt vispning, men den ska inte vispas upp helt.
  9. Förvara i frys.
  10. Sås
    Koka upp bär och socker.
  11. Passera och svalna.
  12. Kronor
    Tag en bit kartong (1 mm tjock) och rita en sexuddig stjärna som mäter 13 cm mellan spetsarna och 8 cm i innermått.
  13. Skär ut stjärnan med en vass kniv. Det är ”hålet” som ska användas.
  14. Rör ihop ingredienserna till en slät smet.
  15. Mjöla en plåt.
  16. Lägg formen på plåten och stryk smeten i formen.
  17. Flytta formen och gör samma sak 3 gånger till.
  18. Baka på 200 grader i 8 minuter.
  19. Öppna sedan ugnen och tag ut en i taget.
  20. Häng flarnet över en lagom stor glasskål så att det formas som en glasskål.
  21. Gör samma sak med de andra. Viktigt att man bara jobbar med ett flarn i taget, annars stelnar de direkt.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept