Crème caramel med ingefära och frukt

4

Du behöver

  • 1 dl strösocker
  • 4 msk (2+2 msk) vatten

Caramel

  • 5 dl mjölk, 3%
  • 1,5 dl strösocker
  • 3 st ägg
  • 1 st äggula
  • 50 g syltad ingefära

Garnering

  • blandad frukt (ananas, mango, melon, granatäpple)
  • 1 st lime
  • 1 dl Sprite
  • 4 st kvistar mynta till garnering

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125 grader. Blanda 1 dl socker med 2 msk vatten i en kastrull med en sked till en smet. Koka sedan tills du får en gyllengul karamell som börjar att ryka. Ta bort kastrullen från plattan. Tillsätt 1 msk vatten. Tänk på att vara försiktig när du handskas med karamell, den är extremt varm. Häll snabbt karamellen i botten på formarna.
  2. Mixa ingefära och mjölk slätt. Koka upp blandningen. Blanda ägg, äggula och socker. Vispa lätt. Tillsätt sedan i mjölken lite i taget under konstant vispning. Vispa så att allt löser sig. Sila smeten. Fyll sedan smeten i formarna. Gör ett vattenbad i ugnen genom att ställa formarna i en djup långpanna och fyll upp till 1/3 av formarna med kokande vatten. Grädda i 45-60 min, känn efter med en sticka. Smeten är klar när den precis har ”stelnat”. Låt svalna.
  3. Skär och skala frukten. Riv det gröna skalet på limen och pressa juicen. Lägg frukten i en bunke och häll över sprite, limejuice och limeskal. Låt marinera i en halvtimme.
  4. Skär loss puddingen med en vass kniv längs med kanten. Vänd upp puddingen på en tallrik. Låt karamellen rinna ut. Arrangera fruktsalladen på, eller servera den bredvid i en skål. Garnera med mynta.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept