Vietnamesisk nudelsallad med räkor

De halstrade räkorna får ett lyft i denna fräscha, knapriga och mycket dekorativa sallad med inspiration från Vietnam.

Tigerräkor, jätteräkor, kungsräkor, dessa stora räkor, är vanliga i thailändsk och annan asiatisk matlagning. I Sverige har det skrivits en hel del om de många negativa konsekvenser som odlingen av dessa orsakar. Vill du läsa mer, besök

Naturskyddsföreningens hemsida.


13 oktober 2011
Visa mer
4

Du behöver

  • Sallad:
  • 12 räkor
  • 250 g tunna glasnudlar
  • 100 g grön papaya
  • 2 röd spansk peppar
  • 1 morot
  • 3 vårlökar
  • 2 msk finhackad färsk koriander
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm kajennpeppar
  • matolja till stekning
  • 2 tsk sesamfrön
  • 3 msk hackade cashewnötter
  • 4 träspett
  • Dressing:
  • 3 msk pressad limesaft
  • 1 dl ananasjuice
  • 1 msk neutral olja
  • 1 tsk sesamolja
  • 2 msk thailändsk fisksås

Gör så här

  1. Lägg glasnudlarna i varmt vatten i ca 20 minuter, så att de mjuknar. Skala papayan och riv den grovt. Dela chilin på längden, ta ut kärnorna och hacka fruktköttet fint. Skala och finstrimla moroten. Ansa vårlökarna och skiva dem tunt. Blanda papaya, chili, morot, vårlök och koriander i en stor skål. Häll av nudlarna i ett durkslag, spola av dem hastigt under kallt vatten och låt rinna av ordentligt. Klipp nudlarna i kortare bitar och blanda ner dem i skålen med grönsaker.
  2. Skala och rensa jätteräkorna. Krydda med salt och kajennpeppar och stek dem hastigt i olja i het panna, ca 1 minut per sida. Lägg över på ett fat och låt svalna. Trä räkorna på spett.
  3. Rosta sesamfröna i torr, het stekpanna. Pressa saften ur limen och blanda limesaften med ananasjuice, olja, sesamolja och fisksås till dressingen. Häll den över nudel- och grönsaksblandningen. Blanda ner de hackade nötterna och fördela nudelsalladen i fyra serveringsskålar. Lägg räkspetten överst, strö över sesamfröna och krydda med salt.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept