Vietnamesisk äggsallad med knaperstekt fläsk

4

Du behöver

  • 2 morötter
  • 150 g rättika, gärna olika sorter (vattenmelonrättika är en favorit)
  • 2 lime
  • 2 msk fisksås
  • 2 tsk strösocker
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • 2 msk ingefära, finhackad
  • 1 röd chili, finhackad
  • 200 g fläskfärs alternativt finhackad kycklinglårfilé
  • 2 tsk sesamolja
  • 0,5 dl finhackade färska örter, t ex thaibasilika, koriander, mynta
  • 2 dl plockade blad från örter, t ex thaibasilika, koriander, mynta
  • 4 ägg
  • 1 msk sesamfrön, rostade och mortlade
  • neutral rapsolja
  • salt

Gör så här

  1. Skala morot och rättika. Skär i tunna skivor, gärna på mandolin. Strimla skivorna i tunna juliennestrimlor. Lägg i iskallt vatten så de blir riktigt krispiga.
  2. Blanda pressad lime, fisksås och socker i en skål. Tillsätt hälften av vitlök, ingefära och chili.
  3. Blanda färsen med sesamolja och resten av vitlök, ingefära och chili. Krydda med salt.
  4. Stek färsen i het panna i olja. Tillsätt de hackade örterna mot slutet när färsen är riktigt knaperstekt. Lägg åt sidan på ett fat.
  5. Knäck äggen i stekpannan och rör runt snabbt. Låt steka klart på medelvärme. Salta. Strimla äggen på en skärbräda.
  6. Varva ägg, rotsaker, örter, färs och dressing på ett fat. Servera gärna toppad med sesamfrön.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept