Rökig jordärtskockssoppa med salt fröknäcke

30 min
4
Rökig jordärtskockssoppa med salt fröknäcke
Foto: TV4
30 min
4

Du behöver

Rökig jordärtskockssoppa

  • 500 g jordärtskockor
  • 2 potatisar
  • 2 schalottenlökar
  • 2 msk grönsaksfond
  • 3 dl vitt vin
  • ca 2 dl vatten
  • 3 dl grädde
  • 100 g varmrökt lax (ok enligt WWF:s riktlinjer)

Fröknäcke

  • 0,5 dl pumpakärnor
  • 0,5 dl solroskärnor
  • 0,5 dl havregryn
  • 0,5 dl linfrö
  • 1 dl vetemjöl
  • 0,5 msk krossat flingsalt
  • 2 msk olivolja
  • 1 dl kallt vatten

Gör så här

  1. Soppa
    Skala och dela jordärtskockor och potatis. Koka tills det är mjukt i vinet och vatten upp så det täcker bitarna.
  2. Tillsätt finhackad schalottenlök och grönsaksfond. Koka upp.
  3. Häll över i en kanna, tillsätt grädde och mixa slätt med stavmixer. Häll tillbaka i kastrullen och smaka av med svartpeppar och salt.
  4. Häll upp i serveringsskålar och toppa med smulad lax och lite grovmalen svartpeppar.
  5. Fröknäcke
    Sätt ugnen på 150 grader.
  6. Blanda alla ingredienserna till en jämn smet. Bred ut tunt på en plåt, ca 15x15 cm.
  7. Grädda mitt i ugnen i 25 minuter. Skär i 3-4 cm breda stänger. Grädda i ytterligare 20 minuter.
  8. Låt svalna på galler och bryt sedan försiktigt knäckebrödet i bitar. Lägg ett knäcke på varje sopptallrik.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept