Päronkaka med mandel och vaniljglass

Vera - Stockholm3
Foto: TV4

Päronkaka med mandel och vaniljglass

Av: Vera - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

11 ingredienser

50 min

Päronkaka med mandel och vaniljglass.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Veras drycktips
8048 Kopke Fine Ruby Port 375ml, Douro, Portugal 65:-

"Ett sött, smakrikt och fruktigt portvin. Sötman i vinet möter sötman från kakan samt glassen."

Ingredienser

portioner

Päronkaka

  • 6 syrliga äpplen (eller två burkar päron à 420 g)
  • 1 dl strösocker
  • 0,75 dl vatten

Deg

  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl strösocker
  • 2 dl sötmandel, skållad, mald
  • 2 bittermandel, skållad, mald
  • 2 äggulor
  • 2 äggvitor
  • 1 citron, skalet, rivet
  • vaniljglass (eller vispgrädde)

Gör så här

Päronkaka med mandel

  1. Skala äpplena och skär dem i halvor och ta bort kärnhusen. Koka dem mjuka i sockerlagen. De får inte bli sönderkokta. Eller använd konserverade päron. Låt frukten rinna av och kallna.
  2. Skålla och mal mandeln.
  3. Rör smör och socker vitt och poröst. Sätt till äggulorna en i sänder plus mandeln och citronskalet.
  4. Vispa vitorna till hårt skum och blanda försiktigt ner dem i smeten. Lägg äppelhalvorna på ett smort eldfast fat och bred degen över.
  5. Grädda i 225 grader tills degen har fått fin färg, c:a 20-25 minuter. Servera ljummen eller kall med vispad grädde eller vaniljglass.