Vegobiff à la Lindström med svartrötter

Vegobiff à la Lindström med svartrötter
Foto: Linus Hallgren
Mattias Kristiansson porträtt
Mattias Kristiansson porträtt

Vegobiff à la Lindström med svartrötter

20 ingredienser

30 m

En husmansklassiker som blandar goda grejer som kapris, rödbetor och saltgurka i en läckert lila biff. Jag serverar den på toppen av ett gäng stuvade svartrötter. Har du inte testat svartrötter så gör det, du kommer att bli smått förälskad och längta efter mer. /Mattias

Recept ur Mattias Kristianssons kokbok Välkommen till vegoriket.

Ingredienser

portioner

Biff à la Lindström

  • ca 400 g kidneybönor [ca 3 dl kokta]
  • ca 400 g vita bönor [ca 3 dl kokta]
  • 1,5 dl havregryn
  • 0,5 dl majsstärkelse
  • 1 gul lök
  • 1 dl inlagda rödbetor
  • 2 msk kapris
  • 1 saltgurka
  • 1 msk rödbetslag
  • salt
  • peppar

Stuvade svartrötter

  • 500 g svartrot
  • 2,5 dl grädde (t ex havre- eller sojagrädde)
  • 0,5 tsk dijonsenap
  • 1 tsk timjan
  • salt
  • vitpeppar

Haricots verts

  • olivolja
  • 150 g haricots verts
  • 1 msk dill

Gör så här

Biff à la Lindström

  1. Häll av spadet från kidneybönorna och de vita bönorna och skölj dem i vatten. Släng ner dem i en matberedare tillsammans med havregrynen och mixa till en så slät smet du kan. Skrapa sedan ner smeten i en skål.
  2. Rör ner majsstärkelsen.
  3. Hacka gul lök, rödbetor, kapris och saltgurka fint. Rör ner i bönsmeten tillsammans med rödbetslag, salt och svartpeppar. Forma till biffar och stek dem gyllenbruna på båda sidor.

Stuvade svartrötter

  1. Skala svartrötterna under rinnande vatten.
  2. Skär dem i bitar och lägg i en skål med vatten och lite citronsaft i för att de inte ska missfärgas.
  3. Koka upp en kastrull med vatten och koka sedan svartrötterna i 5–10 minuter. De ska bli mjuka.
  4. Häll av vattnet och lägg tillbaka svartrötterna i kastrullen. Häll på grädde, dijonsenap, timjan, salt och peppar. Låt sjuda tills grädden har reducerats något.

Haricots verts

  1. Hetta upp lite olivolja i en stekpanna. Stek haricots vertsen så att de får fin färg. När de är klara strör du över dillen och blandar runt.
  2. Lägg upp några bitar svartrötter på fyra tallrikar. Skeda över lite grädde. Lägg på en biff på varje och lägg en hög med haricots verts vid sidan om. Servera.