Vegetarisk taco på blå majstortilla

1 h + 8 h
10
Från Nyhetsmorgon

Baka ditt eget tortillabröd på blå majs! Processen heter Nixtamalisering vilket innebär att man kokar majsen och ser till att ”skinnet” ramlar av och man låter majsens naturliga protein att utvecklas så kroppen kan smälta majsen smidigare. Det är såhär man har gjort majstortilla sen flera tusen år sen. /Marcus

Fyll ditt hemgjorda tortillabröd med bland annat quinoa, majs, butternut och avokado!

Tips! Orkar du inte göra hela tortillaprocessen så kan du köpa färdigt majsmjöl. Se bara till att det är på äkta majs och inget annat.

9 juni 2016
Visa mer
1 h + 8 h
10

Du behöver

Tortilladeg

  • 1 kg torkad blå majs (purple corn)
  • 10 g kalk

Fyllning

  • 100 g quinoa
  • 100 g chulpi majs
  • 400 g jumbomajs
  • 200 g butternut squash
  • 2 dl aji Amarillo kräm
  • 100 g tagetesört
  • 100 g koriander
  • 2 vitlökar
  • 4 lime
  • 2 rödlökar
  • 2 avokado
  • 100 g vetemjöl, till panering
  • 200 g pankoströbröd, till panering
  • 3 ägg, till panering
  • 4 Tomatillo (grön tomat)

Gör så här

  1. Tortilla
    Låt den blå majsen och kalket sjuda i ca 45 min.
  2. Ta bort ifrån värmen, lägg över en handduk och låt ligga i spadet tills dagen efter. Skölj av majsen och mixa sedan till en massa, tillsätt lite vatten vid behov. Degen skall ha en konsistens av en fastare bröd deg.
  3. Rulla degen till bollar på ca 30 g. Klä två tallrikar med plastfilm och platta ut degbollarna.
  4. Hetta upp en torr stekpanna och bräck tortillabröden ca 2 minuter per sida.
  5. Fyllning
    Sätt ugnen på 180 grader.
  6. Koka quinoan enligt instruktionerna på förpackningen.
  7. Fritera chulpi majs och salta.
  8. Koka jumbomajsen 10 minuter. Mixa den till en kräm och smaka av med salt och peppar.
  9. Skala squashen och skär den i 2 cm stora kuber. Rosta dem i ugnen i ca 10-15 minuter.
  10. Blanda Aji amarillo i en blender tillsammans med tagetesörten, koriander, en av rödlökarna, vitlök och lime. Smaksätt med salt och peppar efter smak.
  11. Skiva den andra rödlöken i 4 stora skivor. Ta bort innanmätet och gör 16 ringar. Dubbelpanera dem i panko.
  12. Dela avokadon. Ta bort kärnan och klyfta den i 4 lika stora bitar. Dubbelpanera dem i panko. Fritera avokadon och rödlöken i olja tills de är gyllenbruna.
  13. Lägg tortillan på en tallrik. Lägg ett ägg av quinoa på ena sidan och på andra sidan ett ägg av majskrämen. Sprid ut 4-5 bitar av squashen, 4 lökringar och 2 friterade klyftor avokado. Klicka ut lite aji amarillo kräm runt om.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept