Vegansk flintastek med chipotledressing och grillad sötpotatis

Flintastek med chipotledressing och grillad sötpotatis
Foto: Linus Hallgren
Mattias Kristiansson porträtt
Mattias Kristiansson porträtt

Vegansk flintastek med chipotledressing och grillad sötpotatis

25 ingredienser

1,5 h

Grilla veganskt blir inga svårigheter alls med det här receptet på helt vegetarisk flintastek!

Flintastek är alla svennars stora sommarfavorit. Här används inte skinka av något slag utan ”seitan”, ett vegokött du enkelt gör själv. Kryddorna är desamma och du får även ett härligt tuggmotstånd värdig största köttisen. /Mattias

Recept ur Mattias Kristianssons kokbok Vegan BBQ.

Ingredienser

portioner

Flintastek/Seitanstek

  • 3 dl vetegluten
  • 1 dl vatten, kallt
  • 0,5 dl ketchup
  • 1 msk vegetarisk worcestershiresås
  • 1 msk soja
  • tabasco

Buljong att koka i

  • 2 l vatten
  • 1 dl soja
  • 5 klyftor vitlök

Flintarub

  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 2 tsk lökpulver
  • 1 tsk salt
  • svartpeppar
  • 2 msk olivolja

Chipotledressing

  • 2 msk chipotlepasta
  • 0,5 dl tomatpuré
  • 0,5 dl strösocker
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 dl sweet chilisås
  • 2 msk soja
  • 0,5 dl rapsolja
  • 1 tsk salt

Grillad sötpotatis

  • 8 små sötpotatisar

Gör så här

Seitanstek

  1. Häll ner veteglutenet i en skål.
  2. Blanda ihop vatten, ketchup, worcestershiresås, sojasås och några droppar tabasco i en annan skål. Rör ner i veteglutenet. Knåda ihop allt i några minuter tills du har en fast och trådig deg.
  3. Dela degen i fyra bitar och tryck ut till platta stekar.

Buljong att koka i

  1. Koka upp vatten, sojasås och vitlöksklyftor
  2. Lägg ner seitanstekarna och låt sjuda under lock på låg värme i 30 minuter.
  3. Ta upp och låt svalna.

Flintarub

  1. Blanda ihop kryddorna.
  2. Gnid in stekarna med kryddblandningen och pensla med olja. Lägg stekarna på grillen och grilla tills de får fina grillränder.

Chipotledressing

  1. Rör ihop alla ingredienser. Klart!

Grillad sötpotatis

  1. Pricka sötpotatisarna med en gaffel och skär ett snitt på toppen av varje potatis.
  2. Vira in potatisarna i aluminiumfolie och lägg på grillen i ungefär en timme eller tills
  3. de är mjuka.