Vegansk brownie med anchochili, kokoskolasås och kokosbacon

Vegansk brownie med anchochili, kokoskolasås och kokosbacon
Foto: Eva Hildén
Mattias Kristiansson porträtt
Mattias Kristiansson porträtt

Vegansk brownie med anchochili, kokoskolasås och kokosbacon

20 ingredienser

Kryddiga mexikanska brownies med anchochili och kanel. Serveras med kolasås gjord på kokosmjölk samt rökiga kokosflakes. Fantastiskt god till fikat eller som lite maffigare dessert!

Ingredienser

portioner bitar

Mexikansk brownie med anchochili

  • 8 dl vetemjöl
  • 7 dl farinsocker
  • 3 dl kakao
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk malen kanel
  • 1 tsk anchochilipulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk salt
  • 7 dl mjölk (t ex soja-, havre eller mandelmjölk)
  • 4 msk linfrön, krossade
  • 5 dl rapsolja

Kokoskolasås

  • 2,5 dl kokosmjölk
  • 2,5 dl farinsocker
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 0,5 tsk vaniljsocker

Kokosbacon

  • 1 dl kokoschips
  • 0,5 msk japansk soja
  • 0,5 tsk liquid smoke
  • 0,5 msk lönnsirap

Till servering

  • vaniljglass (t ex ägg- och mjölkfri)

Gör så här

Mexikansk brownie med anchochili

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Tryck ner ett bakplåtspapper i en bakform, ca 30 x 20 cm.
  2. Vispa ihop vetemjöl, farinsocker, kakao, bakpulver, kanel, anchochili, vaniljsocker och salt i en bunke.
  3. Rör i en annan skål ihop mjölk och krossade linfrön. Låt stå i 2 minuter. Vispa ner mjölkblandningen
  4. och oljan i mjölmixen. Häll ner smeten i formen och grädda i 20 minuter.

Kokoskolasås

  1. Vispa ihop kokosmjölk, farinsocker och sirap i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i 15 minuter eller tills du får en bärnstensfärgad kolasås. Häll över i en skål och låt svalna något. Rör ner vaniljsockret.

Kokosbacon

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda ihop samtliga ingredienser på en bakplåtspappersklädd plåt. Rosta i ugnen i ca 5 minuter eller tills kokosflakesen börjar få fin färg. Ta ut och låt svalna helt.

Servering

  1. Servera brownien tillsammans med kokoskolasås, vaniljglass och kokosbacon.