Vaxkaketoffee

Vaxkaketoffee
Foto: TV4
Jul

Det här är en rolig, hård toffee som lägger sig i två lager och liknar en vaxkaka, därav namnet. Godiset passar inte för riktigt små gottegrisar. Man måste klara av att suga på det hela tiden. Biter man i de här läckra bitarna fastnar de obönhörligen i tänderna.

26 januari 2009
Visa mer
40

Du behöver

  • 5,2 dl strösocker
  • 4 msk vit sirap
  • 3 msk ljus sirap
  • 0,5 tsk bikarbonat
  • 3 dl vatten
  • olja till formen

Du behöver också:

  • En ugnssäker form 20 x 20 cm

Gör så här

  1. Häll socker, vinäger, sirap och vatten i en kastrull. Värm upp långsamt. Rör om tills sockret har smält. Koka upp och täck med lock. Låt smeten koka i 3 minuter. Ta av locket och koka smeten tills du kan göra ett knäckprov: Häll en droppe smet i ett glas kallt vatten. Går smeten att forma till en kula är den klar. Koka annars ytterligare en stund.
  2. Olja formen noga. Lyft av kastrullen från värmen, rör ner bikarbonaten. Rör om väl tills det bubblar mindre. Häll då ut massan i formen.
  3. När massan stelnat har den delat sig i två lager. Ta ut hela kakan ur formen och bryt eller slå i bitar med en hammare. Förvara i kylen i burk med lock.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept