Västerbottenplättar med kantarellmousse

Västerbottenplättar med kantarellmousse
Foto: TV4

Matiga plättar kryddade med västerbottenost serveras här med en mousse på kantareller. Härliga svenska smaker kanske och kanske något att bjuda på om du skulle få gäster från andra länder?

26 januari 2009
Visa mer
2

Du behöver

  • Plättar:
  • 1 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl vetemjöl
  • 300 g kokt potatis
  • 1,5 dl riven Västerbotten
  • salt och malen vitpeppar
  • smör till stekning

Kantarellmousse:

  • 1 gul lök
  • 160 g kantareller
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl crème fraiche
  • salt och malen vitpeppar
  • smör till stekning

Till dekoration:

  • strimlad paprika och sockerärter

Gör så här

  1. Mousse: Skala och hacka löken fint. Borsta av svampen noga. Hacka den i mindre bitar. Fräs lök och kantareller i ca 5 minuter. Krydda med salt och peppar och låt svalna. Vispa grädde och crème fraiche krämigt. Vänd försiktigt ner kantarellerna och löken i crème fraiche-grädden. Krydda med salt och peppar och låt vila i kyl ca 1 timme.
  2. Smet: Vispa ihop äggen och hälften av mjölken. Tillsätt mjölet, lite i taget. Vispa eller rör tills smeten är klumpfri. Blanda i resten av mjölken och saltet. Riv västerbottenost och potatis och rör ner i smeten.
  3. Hetta upp en plättpanna. Lägg i lite av smöret och låt det få en ljusbrun färg. Klicka i en matsked av plättsmeten och låt den stelna. Vänd plättarna och stek på andra sidan. Lägg plättarna i travar och håll dem varma.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept