Varmrökt lax

Varmrökt lax
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Varmrökt lax

12 ingredienser

Lycklig den som har en egen rök! Du som inte har det köper din lax färdigrökt. Dekorera laxen vackert och ställ fram den på julbordet.

Ingredienser

portioner
  • 2-3 kg färsk lax, urtagen
  • 2 kg havssalt
  • 400 g rörsocker (brunt socker)
  • 60 g enbär, krossade
  • 7 lagerblad, malda
  • 80 g malda vitpepparkorn

Dekoration:

  • 4 msk crème fraîche
  • 1 msk majonnäs
  • 0,5 tsk senap
  • salt
  • vitpeppar
  • 100 g löjrom

Gör så här

  1. Rökt lax: Blanda samman salt, socker, enbär, lagerblad och peppar. Gnid in laxen med saltblandningen både in- och utvändigt och låt den stå i rumstemperatur ett par timmar. Lägg laxen på ett galler och rök den i ca 80° i 60–90 minuter.
  2. Förvara laxen kallt tills den ska läggas upp. Lossa skinnet och lägg upp laxen på ett stort fat.
  3. Blanda samman crème fraiche, majonnäs, senap, salt och peppar. Spritsa det mitt på laxen och garnera med lite löjrom.