Från TV4

Varm viltpastej med murklor

Varm viltpastej med murklor
Foto: TV4
Från TV4

Här är en god och annorlunda rätt för den som har vilt i frysen. Servera den varm med skogens svamp i såsen och skogens bär i en skål bredvid. En matberedare är till god hjälp när du ska laga viltpastejen. Använd kött från älg, ren, rådjur eller skogsfågel.

VIKTIGT OM STENMURKLOR Svampen stenmurkla är mycket giftig och Livsmedelsverket avråder från att äta den även efter förvällning samt torkad form. I recept kan du ersätta stenmurklor med toppmurklor, som inte är giftiga utan kan tillagas och ätas utan att kokas av först.
Läs mer på Livsmedelsverket »
26 januari 2009
Visa mer
6

Du behöver

  • 500 g renskuret kött av vilt
  • 100 g fläskkött
  • 100 g späck
  • 3 enbär
  • 3 ägg
  • salt och vitpeppar
  • 2 krm fyra kryddor
  • 5-6 dl vispgrädde
  • smör till formen
  • 1,5 dl murklor
  • 2 msk smör/margarin
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl köttbuljong
  • 4 dl vispgrädde
  • salt och vitpeppar

Gör så här

  1. Lägg viltkött, fläskkött, späck, enbär, 1 tsk salt, nymalen peppar och fyra kryddor i en matberedare. Finfördela köttet med korta tag på momentläget. Tillsätt äggen och blanda först med några korta tag på momentläget, sedan på låg hastighet. Häll i grädden och kör tills färsen är slät och jämn, 20–30 sekunder.
  2. Lägg färsen i smord avlång form eller i ugnssäkra portionsformar. Grädda i vattenbad i ugnen, 175°, 45–50 minuter, portionsformar 25–30 minuter.
  3. Såsen: OBS! Viktigt, använd toppmurkla, stenmurklan är mycket giftig om den inte hanteras rätt. Grovhacka murklorna. Smält smöret i en kastrull. Fräs murklorna, pudra över mjölet under omrörning. Tillsätt buljong och grädde. Smaka av med salt och nymalen peppar. Låt såsen koka på svag värme ca 10 minuter. Rör om då och då.
  4. Servera pastejen med rårörda tranbär eller lingon, kokt mandelpotatis eller pressad eller råstekt potatis samt sallad.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept