Varm jordgubbssoppa, serveras med saffransmandelgrädde

POPULÄRT
Varm jordgubbssoppa, serveras med saffransmandelgrädde
Foto: TV4

Varm jordgubbssoppa, serveras med saffransmandelgrädde

Av: Ann - Göteborg

Från: Halv åtta hos mig

7 ingredienser

40m

En söt bärsoppa passar utmärkt även som förrätt, här serveras en jordgubbssoppa tillsammans med smakrik mandelgrädde.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Jordgubbsoppa

  • 1 kg frysta jordgubbar (ekologiska)
  • 2-4 äpple, söta och skalade, beroende på storlek och önskad strävhet i smak på soppan
  • 4 dl vatten, utöka till 5dl vid behov om soppan känns för kompakt
  • honung, smaka av

Saffransmandelgrädde

  • 150 g sötmandel (ekologiska)
  • 3 dl vatten
  • 1-2 krm saffran, efter smak

Gör så här

Jordgubbssoppa

  1. Tina jordgubbarna och mixa med stavmixer, eller vanlig mixer, tills du har en jämn och fin konsistens.
  2. Skala äpplena, skär i bitar och mixa dem med ett par matskedar vatten till en slät massa.
  3. Häll både jordgubbar och äpplemassan i en kastrull med vattnet och värm försiktigt. Låt det stå på svag värme en halvtimme.
  4. Tillsätt mer vatten vid behov. Smaka av, om soppan smakar för kärvt runda av den med lite, lite honung. Men har du hittat riktigt söta äpplen så bör det fungera utan.
  5. Sila sen soppan så du får en klar soppa.

Saffransmandelgrädde

  1. Om du vill ha "raw" mandelgrädde så blötlägger du mandlarna över natten och skrapskalar dem. Om inte, så skållar du dem, dvs låter dem kokas upp i vatten och sen trycker dem ur skalen.
  2. Mixa sen med vattnet tills du får en så slät konsistens som möjligt.
  3. Häll massan i en silduk som hängs upp så att vätskan droppar ner i en bunke. (Silduken finns att köpa i välsorterade hälsokostbutiker eller på nätet). Här separeras mandelmjölken ut så att grädden blir kvar.
  4. Tillsätt 1 kryddmått saffran i den krämiga grädden och smaka av. Öka om du vill ha starkare smak. (Och den bortseparerade mandelmjölken sparar du för den skall användas till huvudrätten).

Servering

  1. Servera soppan i relativt små skålar. Servera saffransmandelgrädden i riktigt små skålar, som en liten smaksensation och övergångsrätt mellan förrätt och huvudrätt.