”Världens lyxigaste semla”

koket.se
”Världens lyxigaste semla”
Foto: Köket
Magnus Johansson
Magnus Johansson

”Världens lyxigaste semla”

18 ingredienser

1 h + 4 h

Lyxsemla med speciellt utvalda råvaror, dekorerade med bladguld och med champagne invispat i grädden.

Mitt svar på att Björn DelaCruz på Manila social club i New York och tar 100 dollar för sin donut, så då kontrar vi med världens lyxigaste semla för 111 dollar där överskottet går till ett barnhem i Katmandu/Nepal dit vi tidigare skänkt pengar från Magnus Johansson Bageri & Konditori/Magnus

Se Magnus Johansson laga receptet

logo

Ingredienser

Fördeg

  • 500 g mjölk (ekologisk)
  • 500 g vetemjöl (ekologisk från Warbo kvarn)
  • 40 g jäst (ekologisk)
  • 10 g kardemumma (ekologisk)

Deg, resten

  • 200 g strösocker (ekologiskt)
  • 20 g salt (ekologiskt)
  • 500 g vetemjöl (ekologisk från Warbo kvarn)
  • 200 g smör, rumstempererat, från Löt gårdsmejeri

Fyllning

  • 500 g mandelmassa (ekologisk)
  • 200 g vaniljkräm med planifoliavanilj, ursprungsvaniljen från Mexiko
  • 5 g kardemumma
  • 0,5 vaniljstång planifolia, fröna
  • 50 g champagne

Servering

  • 1 l vispgrädde
  • 50 florsocker (ekologiskt)
  • 50 g mjölk (ekologiskt)
  • 50 g champagne
  • 18 eller 24 karats bladguld

Gör så här

Fördeg

  1. Allt blandas väl i ca 5 minuter. Låt ligga i ca 30-40 minuter till första bubblan.

Deg, fortsättning

  1. Tillsätt socker, salt och mjöl. Knåda degen i ca 15 minuter. Tillsätt sedan det rumstempererade smöret och blanda in ca 5 minuter. Låt degen vila ca 1 timme.
  2. Väg bullarna, ca 70 gram/styck, forma dem runda. Låt sedan bullarna jäsa ca 3,5 timmar under duk. Baka sedan i 210 grader i ca 10 minuter.

Fyllning

  1. Blanda mandelmassa med vaniljkräm väl, så inga klumpar bildas tillsätt sedan kardemumma,vanilj samt champagne.

Servering

  1. Vispa 1 liter grädde med lite florsocker, mjölk och champagne ställ i kylskåp. Klä sedan in bullen i bladguld och klipp ett rejält lock Spritsa i mandelfyllning. Spritsa vispad grädde på bullen och toppa med locket.
  2. Serveras direkt gott, gott.