Den smått geniala hasselbackspotatisen passar bra till söndagmiddagen. Lägg potatisen i en träsked så stoppar skedens kanter upp kniven strax innan du skurit igenom hela potatisen.
Sätt ugnen på 225°. Skala potatisarna och snitta dem till hälften i 3 mm-skivor. Ställ potatisarna i en smord ugnssäker form, strö salt, peppar och ströbröd över, klicka på smör och baka i ugnen ca 35 minuter eller tills potatisarna är nästan klara. Ta ut potatisen precis innan den är helt mjuk. Sänk värmen till 175° och håll potatisen varm.
Ansa purjolöken, skala morot och selleri och skär grönsakerna i mindre bitar. Torka av kycklingen och gnid den både inuti och utanpå med salt, peppar, salvia och rosmarin. Lägg purjolök, morot och rotselleri i en långpanna med lite vatten. Lägg kycklingen på ett stekgaller ovanpå. Klicka smör ovanpå och ställ mitt i ugnen i ca 45 minuter. Prova med en sticka om kycklingen är färdig, saften som sipprar ut ska vara klar, inte rosafärgad. Innertemperaturen ska vara 80°. Håll den varm.
Sätt åter in potatisen i ugnen att steka helt färdig. Dela kycklingen i halvor och servera med hasselbackspotatisen.