Toscakaka

Toscakaka
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Sara Begner
Sara Begner

Toscakaka

Av: Sara Begner

Från: Vår kokbok

7 ingredienser

Baka toscakaka till någon du tycker om! Här är ett recept på toscaglasyr som sätter guldkant på din kaka. Använd pistage, mandel eller hasselnöt, eller varför inte blanda?

Här är vårt mest populära recept på

saftig sockerkaka!

Ingredienser

  • 1 sats sockerkaka

Toscaglasyr

  • 3 dl sötmandel (hassel-, eller pistagenötter)
  • 75 g smör
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 1,5 msk mjölk

Gör så här

  1. Smörj och bröa en springform, ca 25 cm i diameter. Gör kaksmeten och grädda den nätt och jämnt färdig ca 25 minuter i nedre delen av ugnen-
  2. Toscaglasyr: Hacka mandel eller andra nötter. Smält fettet i en kastrull. Tillsätt socker, sirap och mjöl och mjölk. Sjud blandningen under omrörning tills den tjocknat.
  3. Rör ner mandel eller nötter. Bred glasyren över kakan. Sätt upp kakan högra upp i ugnen och grädda tills glasyren fått färg, ca 15 minuter.
  4. Låt kakan svalna innan den tas ut ur formen.