Vaniljglass med smörstekt mandelkaka och tryffel

Du behöver

  • 1 pkt vaniljglass
  • 250 g mandelmassa
  • 120 g smör, rumstempererat
  • 3 ägg
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 4 dl strösocker
  • 1 dl hasselnötter
  • ryffel
  • 2 msk smör, till stekning

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa mandelmassa och 120 g smör tills det blir en grynig massa utan klumpar. Tillsätt ett ägg i taget och vispa tills det är helt inarbetat.
  3. Vänd i mjölet och rör till en jämn och klumpfri smet.
  4. Klä en ugnsfast form med bakplåtspapper och häll därefter i smeten så den bildar ett 2-3 cm tjockt lager.
  5. Grädda i mitten av ugnen tills en precis börjar få färg och en tandpetare som sticks ner i den kommer upp utan kladd på sig.
  6. Ta ut kakan och låt den svalna helt.
  7. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt.
  8. Smält sockret i en stekpanna och låt det få en mellanbrun ton. Det ska inte vara ljusbrunt men får heller inte bli bränt. Luktar det bränt så är det bränt och då är det bara att börja om.
  9. Häll ut det smälta sockret på bakplåtspappret och låt det stelna helt. Bryt det i bitar och kör i en matberedare till ett fint pulver.
  10. Låt glassen tina i kylen 20-30 minuter.
  11. Bryt mandelkakan i bitar och stek i det återstående smöret så det får en fin yta runtom.
  12. Rosta hasselnötterna i en stekpanna tills det får lite färg och doftar ljuvligt. Dela dem därefter i mindre bitar.
  13. Lägg en klick glass på en tallrik. Placera ut några fortfarande varma bitar mandelkaka och strö över några bitar hasselnöt.
  14. Sikta över kolapulvret. Riv över lite tryffel. Servera omedelbart.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept