Vaniljfudge

30 m + 6 h
24 bitar

En fråga som jag ofta får är vad det är för skillnad mellan kola och fudge. Kola och knäck har en segare konsistens och kokas till en högre temperatur än fudge. Fudgen får sin mjukare konsistens av att sockret kristalliseras när massan svalnar genom ständig omrörning. /Sara

Titta på klippet för att se hur du enkelt lyckas med världens godaste fudge.

2 december 2015
Visa mer
30 m + 6 h
24 bitar

Du behöver

  • 1 vaniljstång
  • 4 dl strösocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl ljus sirap
  • 50 g smör
  • 1 krm salt

Gör så här

  1. Lägg bakplåtspapper i botten på en form, cirka 20 × 30 cm.
  2. Skär ett snitt längs vaniljstången och skrapa ner fröna i en kastrull. Tillsätt socker, grädde, mjölk, sirap och smör och värm på låg värme tills smöret har smält. Rör om då och då med en värmetålig slickepott.
  3. Höj till medelvärme och låt massan koka tills den har en temperatur på 117 grader.
  4. Ta kastrullen från värmen och låt bubblorna gå ner en aning. Rör om med en värmetålig slickepott tills smeten tjocknar och temperaturen sjunker.
  5. När smeten inte längre är glansig utan blir matt och har en temperatur på 55–60 grader så är den klar.
  6. Häll fudgen i formen och låt stelna i rumstemperatur i minst 6 timmar. Skär fudgen i fina bitar.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept