Vaniljbullar med saffran

Vaniljbullar med saffran
Foto: TV4
Från Redaktionen

De här bullarna är lättbakade, saftiga och har en härlig doft av saffran och vanilj. Så nog blir det lite julstämning i alla fall?

26 augusti 2009
Visa mer

Du behöver

  • 7 dl vetemjöl
  • 100 g smör
  • 2 dl standardmjölk
  • 25 g jäst
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 dl socker
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 0,5 g saffran (1 kuvert)
  • 1 ägg
  • Vaniljkräm:
  • 1,5 dl mellangrädde
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 0,5 msk socker
  • 1 ägg
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 ägg att pensla med
  • strösocker att doppa i
  • 20 Bullformar

Gör så här

  1. Värm mjölk och smör till fingervarmt, 37°. Smula jäst i en bunke och rör ut med lite av degspadet. Häll på resten av spadet, socker, salt, saffran och kardemumma samt ägg och nästan allt mjöl. Arbeta samman degen till smidig konsistens. Lägg degen att jäsa på varm dragfri plats i 30 minuter. Täck bunken med plastfilm.
  2. Vaniljkräm: Vispa ihop grädde, mjöl och socker i en kastrull och koka blandningen i 3 minuter under vispning. Ta av kastrullen och rör ner ägget, hetta sedan upp krämen försiktigt tills den tjocknar. Dra den från värmen, rör ner vaniljsockret och vispa krämen sval. 3. Kavla ut degen till en kaka på ca 40x50 cm och skär ut 20 rutor. Lägg en klick kräm i mitten och nyp ihop bullarna i hörnen. Lägg dem med skarven nedåt i bullformar och jäs under handduk i 30 minuter. Vispa upp ägget, pensla bullarna och grädda i 225° i 10 minuter. Doppa bullarna i strösocker.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept