Vaniljbakelse med färska jordgubbar och nötter

Vaniljbakelse med färska jordgubbar och nötter
Foto: TV4

En bakelse av vol au vent och hemlagad vaniljkräm är verkligen proffsigt att servera. Du kan baka vol au venten i förväg och värma den strax före servering. Vaniljkrämen kan också göra klar i förväg.

11 augusti 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 2 smördegsplattor
  • 1 ägg
  • bakplåtspapper
  • Vaniljkräm:
  • 3 dl grädde (valfri fetthalt)
  • 2 äggulor
  • 2 msk strösocker
  • 4 msk majsstärkelse
  • 0,25 vaniljstång

Till dekoration:

  • 20 g blockchoklad
  • 12 valnötter
  • 8 färska jordgubbar

Gör så här

  1. Smördegssformar: Värm ugnen till 180 grader. Lägg smördegen på bakplåtspapper på en plåt. Ta ut 4 runda plattor med ett mått. Gör sedan en ring inuti med ett mindre mått. Den inre ringen ska bilda ett lock efter gräddning. Vispa upp ägget i en kopp. Pensla degen med ägg. Grädda ca 20 minuter eller tills smördegen rest sig, fått fin färg och är genomgräddad.
  2. Vaniljkräm: Skåra vaniljstången. Blanda samman grädde, äggulor, socker och majsstärkelse i en kastrull. Ställ kastrullen på plattan och värm upp försiktigt under omrörning. Lägg i vaniljstången. Sjud blandningen på svag värme under vispning till en porös kräm. Ta upp vaniljstången. Låt krämen kallna helt.
  3. Smält blockchokladen i vattenbad. Doppa valnötterna i och låt dem torka på papper. Värm ugnen till 275°. Värm smördegsformarna i två minuter i ugnen. Lossa locken. Fyll med vaniljkräm och dekorera med jordgubbar och valnötter. Servera genast.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept