Vanilj- och toscabullar

koket.se
Vanilj- och toscabullar
Foto: TV4
Roy Fares 2016
Roy Fares 2016

Vanilj- och toscabullar

17 ingredienser

2 h

Härliga toscabullar med mandel- och vaniljfyllning. Ett otroligt populärt recept!

Se Roy Fares laga receptet

logo

Ingredienser

portioner25 - 30 stycken

Vetedeg

  • 30 g jäst
  • 250 g mjölk [2,5 dl]
  • 570 g vetemjöl [9,5 dl]
  • 3 g salt [0,5 tsk]
  • 5 g malen kardemumma
  • 110 g smör, rumstempererat
  • 90 g strösocker [1 dl]
  • 55 g ägg [1 st]

Fyllning

  • 300 g mandelmassa
  • 25 g vatten [0,5 dl]
  • 10 g vaniljsocker [1 msk]
  • 100 g smör, rumstempererat

Tosca

  • 100 g smör
  • 100 g grädde [1 dl]
  • 85 g strösocker [1 dl]
  • 50 g glykos [4 msk]
  • 100 g mandel, flagad [2 dl]

Gör så här

Vetedeg

  1. Smula jästen i bunken till din matberedare, värm mjölken tills den blir ljummen och slå över jästen och blanda runt. Lägg i resterande ingredienser och arbeta ihop degen långsamt med krok. När degen gått ihop ökar du tempot lite och arbetar degen ytterligare 10 minuter tills den bildat gluten och känns glansig och fin på ytan.
  2. Lägg ut degen på ett mjölat bord och låt vila 20 minuter. Kavla ut degen så den blir 3-4 mm tjock.

Mandel- och vaniljfyllning

  1. Blanda mandelmassa med smöret, lite åt gången, tills du har en slät fyllning. Blanda i vatten och vaniljsocker. Bre på ett jämt lager med fyllningen på den utkavlade vetedegen och rulla ihop till en rulle. Dela rullen i 30 bitar och lägg i pappersformar på en plåt, plasta eller ta en bakduk över och låt vila i 60-90 minuter.

Tosca

  1. Sätt ugnen på 220 grader.
  2. Koka smör, grädde, strösocker och glykos på medelvärme i en kastrull tills det får en lätt gyllenbrun färg. Rör konstant så att det inte bränner fast i botten. Ta av från värmen och lägg i flagad mandel, låt svalna.
  3. Fördela toscan på bullarna när dom jäst klart och grädda mitt i ugnen i 11-13 minuter eller tills toscan och bullen fått fin färg. Ta ut och låt svalna.