Vanilj- och toscabullar

2 h
25 - 30 bullar
2 h
25 - 30 bullar

Du behöver

Vetedeg

  • 30 g jäst
  • 250 g mjölk
  • 570 g vetemjöl (9,5 dl)
  • 3 g salt (0,5 tsk)
  • 5 g kardemumma, malen
  • 110 g smör, rumstempererat
  • 90 g strösocker (1dl)
  • 55 g ägg (1st)

Fyllning

  • 300 g mandelmassa
  • 25 g vatten (0,5 dl)
  • 10 g vaniljsocker (1 msk)
  • 100 g smör, rumstempererat

Tosca

  • 100 g smör
  • 100 g grädde (1 dl)
  • 85 g strösocker (1 dl)
  • 50 g glykos (4 msk)
  • 100 g mandel, flagad (2 dl)

Gör så här

  1. Vetedeg
    Smula jästen i bunken till din matberedare, värm mjölken tills den blir ljummen och slå över jästen och blanda runt. Lägg i resterande ingredienser och arbeta ihop degen långsamt med krok. När degen gått ihop ökar du tempot lite och arbetar degen ytterligare 10 minuter tills den bildat gluten och känns glansig och fin på ytan.
  2. Lägg ut degen på ett mjölat bord och låt vila 20 minuter. Kavla ut degen så den blir 3-4 mm tjock.
  3. Mandel- och vaniljfyllning
    Blanda mandelmassa med smöret, lite åt gången, tills du har en slät fyllning. Blanda i vatten och vaniljsocker. Bre på ett jämt lager med fyllningen på den utkavlade vetedegen och rulla ihop till en rulle. Dela rullen i 30 bitar och lägg i pappersformar på en plåt, plasta eller ta en bakduk över och låt vila i 60-90 minuter.
  4. Tosca
    Sätt ugnen på 220 grader.
  5. Koka smör, grädde, strösocker och glykos på medelvärme i en kastrull tills det får en lätt gyllenbrun färg. Rör konstant så att det inte bränner fast i botten. Ta av från värmen och lägg i flagad mandel, låt svalna.
  6. Fördela toscan på bullarna när dom jäst klart och grädda mitt i ugnen i 11-13 minuter eller tills toscan och bullen fått fin färg. Ta ut och låt svalna.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept