Vanilj fångad i choklad

POPULÄRT
Vanilj fångad i choklad
Foto: TV4

Vanilj fångad i choklad

Av: Erik - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

8 ingredienser

30 m

Vaniljglass mellan två chokladkex. Hemgjord variant på en riktig klassiker i glassfrysen.

Dryckestips

  • Nivole
  • Blå & Bär

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 1,75 dl strösocker
  • 1 äggula
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 0,25 tsk salt
  • 0,5 l vaniljglass

Gör så här

  1. Vispa smör och socker pösigt. Tillsätt äggula och vaniljpulver. Blanda de torra ingredienserna, häll i smörblandningen och vispa tills det blir en deg. Plasta in degen och lägg i kylen att vila en timme.
  2. Sätt på ugnen på 175 grader. Kavla ut degen på bakplåtspapper med plastfolie över så att degen inte klibbar fast på kaveln. Gör ett mönster med hjälp av en tändsticka.
  3. Grädda mitt i ugnen i ca 10-12 minuter. Kakorna ska fortfarande vara mjuka. Låt svalna och dela ut bitarna ur mönstren.
  4. Skär glass i fyrkanter som passar chokladkexen. Lägg mellan 2 kex och ät direkt.