Lättgrillad tonfisk med färsk kronärtskocka, kalamataoliver, sommarprimörer och salsa verde

Du behöver

Sommarprimörer

  • 1 ask haricotverts
  • 1 ask sockerärtor
  • 1 ask vaxbönor
  • 7 st gröna sparrisar
  • 3 st färska kronärtskockor eller 6 st frysta kronärtskocksbottnar
  • 2 st citroner
  • 14 st cocktailkvisttomater
  • kalamataoliver, ärtskott och tunt skivad rädisa att garnera med

Salsa verde

  • 1 ask babyspenat
  • 2 dl plockade persiljeblad
  • 2 msk kapris
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 st tomat
  • 1 kokt skalad potatis
  • 4 dl olivolja

Tomatvinegrette

  • 1 dl soltorkade tomater
  • 3 tsk socker
  • 1 dl olivolja
  • salt och peppar
  • 600 g färsk tonfisk

Gör så här

  1. Sommarprimörer: Förbered 2 st kastruller på spisen med lätt saltat kokande vatten, en för blanchering av primörerna och en för kronärtskockorna, samt ett isbad för nedkylning av primörer.
  2. Skala och putsa den färska kronärtskockan. Dela citronerna, ha i kronärtskockan och citronerna. I vattnet, koka mjukt, men så det finns lite tuggmotstånd kvar, kyl sen ner isbad.
  3. Skala sparrisen, blanchera den i ca 2 min, kyl sen ner snabbt i isbad.
  4. Gör ett litet snitt på den övre delen av tomaterna med kniv (ej kvist sidan), blanchera dom sedan riktigt snabbt, (ca 15 sek).
  5. Kyl ner tomaterna i is badet direkt. Skala tomaterna och ställ åt sidan.
  6. Haricotverts, sockerärtorna och vaxbönorna blancherar du för sig i omgångar då de blir färdiga olika snabbt.
  7. Salsa verde: Riv tomaten på rivjärn, ha i tomatrivet och allt annat förutom oljan i en matberedare. Mixa till slät massa, montera sen i oljan i tunn stråle, smaka av med salt och peppar.
  8. Tomatvinegrette: Mixa alla ingredienser slätt i matberedare, smaka av med salt och peppar.
  9. Tillagning av tonfisk: Stycka tonfisken i 100 g portioner, salta och peppra. Vänd i olivolja och grilla hastigt på grillpanna, ca 2 min på vardera sida. Lägg sen på papper och låt rinna av 1 minut.
  10. Upplägg: Lägg alla tillagade primörerna i en bunke, blanda runt med tomat vinegrette och smaka av med salt och peppar. Lägg i djup tallrik, garnera med kalamataoliver och tunt skivade rädisor samt salsa verde. Toppa med nygrillad tonfisk.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept