Våffla till vardagen

Våffla till vardagen

Våfflor funkar såväl till vardags som till fest. Fram med våffeljärnet och margarinet för här ska gräddas våfflor.

Vi får gå tillbaka till 1600-talet för att få veta hur våfflan uppkom. Då användes saxliknande järn med rektangulära plattor för att grädda smeten. Järnen hölls sedan över glöden i den öppna spisen. När järnet hade varit tillräckligt länge i glöden togs den färdiga våfflan med det klassiska rutmönstret ut för att ätas. De enklaste våfflorna bestod endast av mjöl och vatten men när det var fest lyxade man till det med ägg, smör, socker och grädde.

När järnspisen kom i slutet av 1800-talet vart det tvunget att förändra konstruktionen på våffeljärnet. Då skapades det runda järnet med hjärtan som finns och används även idag. Det karaktäristiska för våfflor är dess utseende och frasighet.

Våfflan serveras oftast med sylt och grädde men bland våra recept hittar du flera alternativ att variera med. Fira in våren med en våffla eller två, precis som de gjorde på 1600-talet!

Kalasgoda våfflor med tillbehör