Per Morbergs Pavlovatårta

Per Morbergs Pavlovatårta
Foto: TV4

Du behöver

Marängbotten

  • 4 äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • 1 msk maizenamjöl
  • 1 tsk ättikssprit (12 %)

Lemon curd

  • 3 citroner
  • 4 dl strösocker (cirkamängd)
  • 150 g smör
  • 6 ägg
  • vatten

Garnering

  • 3 dl vispad grädde
  • färska bär (jordgubbar, hallon, blåbär)
  • rostad flagad mandel

Gör så här

  1. Marängbotten
    Sätt ugnen på 140 grader. Vispa äggvitorna till riktigt styvt skum.
  2. Rör ner sockret och fortsätt vispa tills smeten blir glansig och går att forma till toppar med vispen.
  3. Tillsätt maizenamjöl och ättikssprit, rör om väl.
  4. Fös ut smeten på ett smort och rejält mjölat bakplåtspapper i en så jämn cirkel som möjligt.
  5. Grädda i cirka 1 timme och 15 minuter. Stäng av värmen och låt tårtbottnen stå kvar i ugnen minst ett par timmar eller över natten. Det går också bra att förvara den på annan torr plats.
  6. Lemon curd
    Tvätta citronerna till lemoncurden noga. Pressa ur saften och riv skalet från två av dem fint.
  7. Häll sockret i en liten rostfri kastrull och tillsätt citronskalet.
  8. Blanda saften från alla citronerna med mjukrört smör. Rör ner citronsmöret i kastrullen.
  9. Vispa äggen lätt, häll ner dem i kastrullen och rör om, helst med en träsked.
  10. Koka upp vatten i en stor kastrull. Sätt ner den mindre kastrullen i det sjudande vattnet (vattenbad).
  11. Låt krämen sjuda på låg värme tills den tjocknar. Rör hela tiden! Ställ krämen åt sidan och låt svalna.
  12. Lägg upp tårtbottnen på ett fat, bred på ett lager lemon curd och därefter vispad grädde. Garnera med de tjusiga små bären. Voilá!
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept