Mandeltårta med rabarber och grädde

Mandeltårta med rabarber och grädde
Foto: TV4
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Mandeltårta med rabarber och grädde

7 ingredienser

En härlig mandeltårta med syrliga rabarber, övertäckt med maräng.

Vad gör jag med alla äggulor som blir över? Här är ett par förslag:
Per Morbergs citronfromage
Vaniljsås med äkta vanilj

Ingredienser

portioner
  • 200 g sötmandel
  • 10 g bittermandel
  • 200 g strösocker
  • 4 äggvitor
  • 4-5 rabarber
  • 2 msk vetemjöl

Till servering

  • vispgrädde (eller vaniljsås)

Gör så här

  1. Skålla och skala mandeln och mal fint i en kvarn.
  2. Vispa äggvitan och sockret till hårt skum.
  3. Blanda mandeln med 2/3 av den skummade äggvitan och vetemjölet.
  4. Bred ut i en smord form och grädda 175 grader i ca 15 min (eller tills botten blivit fast).
  5. Skala rabarbern och skär i 1 cm tjocka bitar.
  6. Koka upp lätt med socker.
  7. Häll rabarbern över den förgräddade mandelmarängen och bre resterande äggvita över.
  8. Sätt in i ugn som är 200 grader i ca 15 minuter.
  9. Avnjutes med en klick vispgrädde, alternativt vaniljsås.