Saffransris

Saffransris
Foto: TV4

Saffransris passar bra till indiskt eller annan asiatisk mat. Ett roligare ris, helt enkelt. Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Kom ihåg att de måste vara från rosor som är biologisk odlade utan bekämpning medel. Andra ätbara blommar kan också användas.

27 januari 2009
Visa mer

Du behöver

  • 2 msk varm mjölk
  • 5 dl basmatiris
  • 50 g smör
  • 4 st hela kardemummakorn
  • 1 st liten kanelstång
  • 6 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 1,5 dl socker
  • 15 g mandelspån
  • 1 msk torkade tranbär

Gör så här

  1. Skölj riset tills vattnet blir klart. Blöttlägg sedan riset i vatten 1 en timme. Efter en timme häll av vattnet ur riset i durkslag. Torrstek saffranen tills den är några nyanser mörkare. Lägg i varm mjölk och låt stå och dra cirka 3 timmar. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. När den är varm lägg i kardemmumma och kanel, rör om någon minut. Häll över riset och sautera riset varsamt i cirka. 4 minuter. Sänk varmen om riset börja fastna i botten. Tillsätt vatten och salt. Vrid upp varmen lite, rör försiktigt i riset tills allt vatten kokat in. Häll i saffransmjölk med mandelspån, torkade tranbär och socker och blanda om försiktigt Lägg på locket och stek 30 minuter i ugnen..
  3. Ta bort synlig kardemumma och kanel innan du serverar. Dekorera med rosenblad om du vill.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept